Θαλασσινά αναγνώσματα

Αναγνώσματα με θέμα τη Θάλασσα και όχι μόνον

Για να διαβάσετε τα βιβλία κάνετε «κλικ» πάνω στην επιφάνεια του εξωφύλλου τους.
Διατίθενται Δωρεάν.

Η Ευαγγελία Γιαννομώρου, μαστόρισσα της μυθοπλασίας, εμπνέεται από τη θάλασσα και τα επικαιρικά γεγονότα που εξελίσσονται σε αυτήν και μας ταξιδεύει με το δικό της τρόπο, περιγράφοντας άλλοτε τις χαρές και άλλοτε τις αγωνίες και τους καημούς που διαδραματίζονται γύρω από το υγρό στοιχείο.

Μικρές ιστορίες και δοκίμια, κυρίως διασκεδαστικές, αλλά όχι πάντα, οι πιο πολλές με επίκεντρο τη θάλασσα και όχι μόνο, αποτελούν το μικρό αυτό βιβλίο που γράφτηκε, και θα συνεχίσει να γράφεται από τον Μιχάλη Μαντά, για να διαβάζεται όταν έχει φουρτούνες και δεν μπορούμε να πάμε για ψάρεμα.

Βιωματικές νησιώτικες εμπειρίες περιγράφει ο Δημήτρης Μαρτίνος, στο δικό του μικρό βιβλίο, που ως άνθρωπος της θάλασσας έχει την τάση να εξωτερικεύει αναπλάθοντας όσα έχει συλλέξει ακούγοντας και συζητώντας στα στέκια των θαλασσινών όπου του άρεσε πάντα να συχνάζει.

Ο Απόστολος Τσιρικάς (Captain T.), ένας καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, διηγείται μερικές από τις άπειρες ιστορίες που βίωσε ως ταξιδιάρης ναυτικός, σε λιμάνια και αλλού. Το βιβλίο του βραβεύτηκε με το βραβείο «Νίκος Καββαδίας» το οποίο έχει αθλοθετήσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προς τιμήν του μαρκόνη (ασυρματιστή) μεγάλου μας ποιητή.

Ο Κώστας Προμπονάς, ένας δάσκαλος μικρών παιδιών και φανατικός εραστής της θάλασσας, επέλεξε να εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε αλιευτικές κοινότητες της άγονης γραμμής. Τα Ψαρά, την Φολέγανδρο και σήμερα το Πυργί της Χίου. Με το βιβλίο του αυτό μας περιγράφει πώς γράφεται η ιστορία των θαλάσσιων πληθυσμών, γιατί ότι αλλάζει στον χρόνο έχει εξ ορισμού ιστορία και ως γνωστόν όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, δεν έχει δυνατότητα να πορευθεί με σιγουριά στο μέλλον.

Ο Λεωνίδας Μπατάκης επεξεργάστηκε μόνος του και εξέδωσε σε βιβλίο το χρονικό μιας τριαντάχρονης περιπέτειας που αφορά την κατασκευή ενός εννιάμετρου ιστιοπλοϊκού, την συμμετοχή του σε αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης και τα ταξίδια του στο Αιγαίο. Με την εκφραστικότατη και γλαφυρή γραφή του κατορθώνει να μας καταστήσει ακόλουθους στην διαδρομή του.

Το βιβλίο του Θεόδωρου Μαρσέλου «Τα Ψάρια – Η Τέχνη στο Ψάρεμα» θεωρείται «κλασικό» στην σχετική βιβλιογραφία. Πρόκειται για νέα εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου «Το Ψάρεμα και τα Ψάρια» που εκδόθηκε το 1948 και τιμήθηκε από την Ακαδημία των Αθηνών. Την εποχή που εκδόθηκε, 1972, ήταν το μοναδικό έντυπο που διακινούσε πληροφορίες για τις τεχνικές ψαρέματος και όχι μόνο. Ευχαριστούμε τον εγγονό του για την παραχώρηση του βιβλίου.

Ξέρετε ότι τα χέλια δεν γεννούν εδώ και οι σολομοί που ζουν στη θάλασσα, για να γεννήσουν ανεβαίνουν στις πηγές των ποταμών όπου τους γέννησαν οι γονείς τους; – Ξέρετε ότι το φαινόμενο του Ευρίπου είναι μοναδικό; – Ξέρετε τι είναι η Ρουφήχτρα και το Τσουνάμι; – Θέλετε να μάθετε πώς ψάρευαν τους βοσκίτες, (τα μεγάλα λαβράκια), στα παράλια της Μ. Ασίας οι εκεί Έλληνες; – Ξέρετε τι μπορεί να κάνει ένας λευκός καρχαρίας; Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε με τη γλαφυρή γραφή και σε άψογη απλή καθαρεύουσα στο μικρό αυτό βιβλίο του Θεόδωρου Μαρσέλλου.
Σ.Σ.: Ευχαριστούμε τον εγγονό του Θ. Μαρσέλλου για την παραχώρηση του βιβλίου.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com